NJOFTIM PËR MEDIA - Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë
Postuar më: 24/09/2019

NJOFTIM PËR MEDIA

Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë dhe institucionet e saj të varësisë gjatë natës së mbrëmshme dhe në vazhdim gjatë ditës së sotme kanë qenë të angazhuara me të gjithë kapacitetet e tyre për të përballuar situatën e vështirë të shkaktuar nga reshjet e shumta dhe moti i vështirë me stuhi.

Falë këtij angazhimi është bërë e mundur që përgjithësisht akset rrugore dhe sistemet kryesore të furnizimit të popullsisë me energji dhe ujë të jenë funksionale. Më konkretisht situata paraqitet si më poshtë:

Infrastruktura

Rajoni Verior

Ka pasur reshje në të gjithë territorin, po pa shkaktuar probleme në qarkullim. Të gjithë specialistët dhe kontraktorët janë në terren në gatishmëri për çdo situatë.

Rajoni Qendror

  • Ka pasur reshje të shumta gjatë gjithë natës. Në segmentet e zonës së Dajtit nga reshjet ka rënie gurësh e dherash është punuar për pastrimin e tyre.
  • Rrugët dytësore dhe segmentet e Kamzës kanë pasur disa vështirësi në qarkullim (te nënkalimi i City Park). Aktualisht situata është e normalizuar. Grupet e punës janë përqendruar në Bubq – Ishëm.
  • Në zonën e Ibës ka pasur rënie të dendura shiu, kontraktori ka punuar për stabilizimin e situatës.
  • Në segmentet rrugore të zonës së Belshit, si rezultat i shirave të dendur në disa vende ka rënie gurësh. Kontraktori po punon për pastrimin e plotë të rrugës.

Në të gjitha akset e këtij rajoni qarkullimi kryhet normalisht.

Rajoni Jugor

  • Ka pasur reshje të shumta sidomos në qarkun e Gjirokastrës.
  • Në Dragot dhe pranë Ujit të Ftohtë ka pasur vërshim ujërash dhe dherash, kompania e mirëmbajtjes ka punuar gjatë natës duke kthyer qarkullimin normal.
  • Aktualisht në Rajonin Jugor të gjitha akset janë me qarkullim normal.
  • Kontraktorët janë në gatishmëri për çdo situatë të përkeqësuar të motit.

 

Ujësjellës – Kanalizimet

Situata është paraqitur më e vështirë për sistemin e ujësjellës – kanalizimeve, për shkak të nivelit të lartë të reshjeve:

Vorë

Janë shënuar dëme të konsiderueshme dhe situata paraqitet problematike. Stacioni i Prezës është përmbytur. Po punohet për normalizimin e situatës.

Kamëz

Situata ka qenë e vështirë edhe në bashkinë e Kamzës. Ka pasur banesa të përmbytura si pasojë e reshjeve të dendura. Punonjësit e Ujësjellës kanalizimeve kanë punuar gjatë gjithë natës për të pastruar dhe zgjeruar kanalet kryesore për largimin e ujit.

Durrës

Ka pasur problematika në ujësjellësit e FushëKuqes, Fushë Krujë –Maminas dhe në Shijak. Në këto stacione për shkak të reshjeve ka pasur ndërprerje të energjisë. OSHEE po punon për riparimin e avarisë.

Krujë-Fushë Krujë

Stacioni i pompimit ka dalë jashtë funksioni për arsye të defektit të rëndë në rrjet transmetimi. Ekipi OSHEE në terren për të identifikuar ku ka ndodhur avaria. Lumi i Gjolës është në kuota maksimale nga reshjet e rrëmbyeshme. Pritet që me pushimin e reshjeve situata të normalizohet shpejt.

Gjirokastër

Nga shirat e rrëmbyeshëm janë shfaqur turbullira në burimin Hos. Me qëllimin furnizimin me ujë të banorëve është futur në punë për kompesiom stacioni Buduk.

Rrëshen

Gjatë natës ka pasur situata të vështira, që kanë sjellë problematikë me furnizimin me ujë por aktualisht gjendja është e stabilizuar.

Në zonat e tjera situata paraqitet pa probleme.

 

Sistemi energjitik

OSHEE është duke ndjekur me përparësi furnizimin me energji elektrike të të gjithë konsumatorëve dhe në terren grupet e punës kanë punuar për të eliminuar defektet e shfaqura gjatë natës prej motit të keq, me reshje të dendura, stuhi dhe shkarkesa atmosferike.

Rajonet më të prekura nga defektet janë Tirana, Durrës dhe Burrelit. Defektet janë kryesisht të llojit: këputje përcjellësash, thyerje izolatorësh, dëmtime kabllosh, uji në kabina, etj.

Në raport me situatën në mesnatë, të dhënat e orës 09:30 paraqesin një përmirësim të situatës së furnizimit me energji elektrike me 31%. OSHEE thekson se, “në kushtet e një moti me reshje dhe me prezencë uji në objektet elektrike, është e vështirë të ndërhyhet pasi rrezikohet jeta e punonjësit. Sikurse, disa fidera janë stakuar për masë sigurie nga vet kompania, për të evituar pasoja të mëtejshme në jetë njerëzish dhe defektesh”.

Vështirësi në riparimin e defekteve paraqitet në zonat rurale ku kryesisht janë linja ajrore, gjë që sjell vonesa në riparimin e tyre për shkak të terrenit.

Konkretisht, zonat ku po punohet ende për të rikuperuar problemet dhe për të rikthyer energjinë janë:

Rajoni Tiranë

Pjesërisht Kombinat, Mëzes, Yzberisht, Kamëz, Farkë, Valias, Vorë (fshatrat), Paskuqan dhe brenda në Tiranë një pjesë e ish-bllokut dhe rruga “Myslym Shyri”.

Rajoni Durrës

Pjesërisht disa fshatra të Kavajës, Shijakut, Manëz dhe Fushë Krujës.

Rajoni Elbasan

Pjesërisht disa fshatra të Përrenjasit, Cërrikut dhe Gramshit

Rajoni Gjirokastër

Pjesërisht disa zona rreth Lazaratit, Tepelenës, Kardhiq dhe Dropull

Rajoni Vlorë

Pjesërisht disa zona të qytetit Vlorës, Dhërmiu dhe Dukati

Rajoni Kukës

Pjesërisht disa zona rreth Tropojës

Rajoni Shkodër

Pjesërisht në disa zona si Kallmet, Tale, Zadrimë dhe Torovicë të Lezhës

Rajoni Burrel

Pjesërisht disa zona në qytetin Laç, Mamurras dhe Bulqizë

 

KESH

Situata paraqitet e qetë dhe pa probleme në strukturat e menaxhuara nga KESH, në njësitë HEC Fierzë, Koman dhe Vau i Dejës.

OST ka pasur vetëm një avari si pasojë e motit të keq, gjatë mbrëmjes në orën 23:00, në linjën L 220-15/2 shtylla nr 47, faza A. Kjo avari nuk ka shkaktuar mungesë furnizimi me energji dhe është riparuar në orët e para të mëngjesit nga brigada e linjave të njësisë operative Tiranë.

Strukturat e MIE dhe agjencive të varësisë do të vijojnë pa ndërprerje punën për riparimin e të gjitha dëmeve dhe problematikave të shkaktuara nga moti i keq.

 

Portet dhe aeroporti

Në Portet detare nuk pasur problematika dhe puna ka vijuar normalisht.

Në aeroportin “Nënë Tereza” ana infrastrukturore nuk ka pasur probleme serioze. Kanalet e drenazhimit kanë funksionuar dhe pista ka qenë e pastër duke mos krijuar pengesa në operim.

Për shkak të motit të keq në TIA u vonuan me rreth 2 orë 8 fluturime ndërsa u anuluan 2 fluturime. Po për shkak të motit të keq janë devijuar edhe 6 fluturime.

 

#          #          #